Karbantartás

Az ablakok karbantartása

A műanyag ablakok nem igényelnek rendkívüli karbantartást és gondoskodást, mivel sík a felületük, nem kell időről időre lefesteni sem őket.

4

Az új műanyag ablakok keretét fóliabevonat védi a szállítás és a szerelés során a mechanikai károsodástól és a szennyeződéstől. A beszerelés után a fóliabevonatot el kell távolítani. Ha a vakolatot és a fal festését haladéktalanul elvégezzük, akkor a fóliabevonat eltávolítását a munka befejezése utánra lehet halasztani. Nem szabad azonban arra hagyatkozni, hogy a fóliabevonat teljes mértékben megvédi az ablakot a kőművesmunka során. Ha a keretre mész, malter vagy vakolat fröccsen, azonnal távolítsuk azt el nedves ecsettel. Az ilyen szennyeződés száradást követő eltávolítása már nehéz, és felületi károsodás érheti a műanyag ablakokat.

A lemosáshoz a legalkalmasabb a tisztítószeres langyos víz, de tisztíthatjuk benzinnel vagy alkoholtartalmú készítményekkel is. Ne használjunk súrolópor-tartalmú szereket, és mechanikus tisztítószerszámokkal se próbálkozzunk. Nem alkalmasak az agresszív tisztítószerek, amelyek koncentrált savakat, lúgokat vagy acetont tartalmaznak, mivel ezek az anyagok károsítják az alapanyagot. A nagyon erős szennyezettségnek, nagyon szennyezett légkörnek (ipari füst, korom, kipufogófüst stb.) kitett ablakokat a gyártó által ajánlott tisztítószerrel tisztítsuk, ugyanezt használjuk a nehezen eltávolítható lerakódásokra is.

A gumitömítés idővel elöregszik, a rugalmassága és a működőképessége megőrzéséhez évente többször át kell mosni tiszta vízzel, és évente legalább egyszer át kell törölni szilikonolajjal, szarvaszsírral vagy zsírkővel. Az egyszerű olaj nem alkalmas, mivel megtapad rajta a por, amitől a tömítés ragadós lesz. Az ablak külső oldalán kifolyónyílások vannak a bejutott víz elvezetésére. Ezeket a nyílásokat mindig tisztán kell tartani, hogy a bejutott víz szabadon távozhasson.

Bővebben…